آنالیز کننده کل نیتروژن و پروتئین
اولین و پیشرفته ترین دستگاه آنالیز نیتروژن و پروتئین در کشور، در آزمایشگاه مرکزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری راه اندازی شد.
اندازه گیری کل نیتروژن و پروتئین در صنایع غذایی، خوراک دام، کود و مواد دارویی، یکی از آنالیزهای اساسی در کنترل کیفیت و تضمین کیفیت می باشد. روش کجلدال یک روش عمومی برای اندازه گیری میزان نیتروژن و پروتئین در خاک، فاضلاب، کود و مواد دیگر می باشد که از دقت و تکرارپذیری کمی برخوردار است. همچنین زمان انجام آنالیز در این روش بسیار طولانی بوده و نیازمند حلال های شیمیایی زیادی برای هضم نمونه می باشد.
دستگاه NDA که بر اساس روش دوماس کار می کند یک تکنیک دستگاهی است که جایگزین روش کجلدال شده است و از سرعت بسیار بالایی در آنالیز نیتروژن و پروتئین برخوردار است (هر نمونه طی مدت ۳ دقیقه آنالیز می شود). این دستگاه بر اساس احتراق نمونه در حضور اکسیژن و در محفظ های با دمای بالا عمل می کند که منجر به آزادسازی دی اکسید کربن، آب و نیتروژن می شود. سپس دی اکسید کربن و آب با عبور از ستون های ویژه ای که آن ها را جذب می کنند، حذف شده و در انتها میزان نیتروژن از طریق عبور گاز باقیمانده از ستونی که دارای یک آشکارساز حرارتی است، اندازه گیری می شود. برخلاف روش کجلدال، در روش دوماس هیچ حلال شیمیایی برای هضم نمونه استفاده نمی شود. همچنین پایین ترین حد اندازه گیری نیتروژن در دستگاه NDA برابر با ۰٫۰۰۳ میلی گرم می باشد.